Imprimare

6.000 de masini inmatriculate in Bulgaria circula in România fara acte valabile

23 Iunie 2010.

      Din cauza numarului ridicat de cetateni români care au inmatriculat o masina in Bulgaria si nu au mai platit taxele aferente in fiecare an, Politia Rutiera va verifica circa 6.000 de autovehicule care circula in România cu actele expirate.

      Politia Rutiera din România va demara o actiune impreuna cu Politia Rutiera din Bulgaria pentru a depista 6.000 de autoturisme bulgaresti radiate automati din circulatie care circula in tara noastra. Nemaifiind inmatriculate in Bulgaria, aceste autovehicule nu au o polita de asigurare valabila si reprezinta un pericol pentru cetatenii tarii noastre prin faptul ca proprietarul de-facto nu poate fi identificat la cautarea acestuia in baza de date a politiei si ca acesta poate comite infractiuni fara grija unor consecinte legale in cazul in care nu este prins pe loc.

      Soferii care vor fi depistati cu astfel de autoturisme vor ramâne fara certificatele de inmatriculare si fara placutele de inmatriculare ale masinilor. Politistii vor mai verifica si valabilitatea politelor de asigurare si a inspectiei tehnice periodice – echivalentul bulgaresc al ITP-ului din România. Politistii bulgari nu vor opera nicio oprire in trafic in mod direct, ci vor furniza o baza de date cu autovehicule ai caror proprietari din România nu au platit impozitul datorat statului bulgar si au fost radiate in mod automat – cum se intâmpla in România in cazul in care un vehicul nu mai are inspectia tehnica periodica valabila si nu are nici macar o polita RCA valabila – iar procedura se numeste radiere din oficiu.

      Detaliile acestei actiuni vor fi dezbatute joi, 24 iunie, la o intâlnire la care vor participa politisti bulgari alaturi de omologii lor din România. Ulterior, politistii din România vor merge in Bulgaria pentru a depista autovehiculele cu numere provizorii românesti care circula ilegal in Bulgaria, dar si vehiculele care au fost radiate deja din tara noastra si inca folosesc placutele de inmatriculare românesti. in urma cu doua saptamâni, Politia Rutiera din România a demarat o actiune de confiscare a certificatelor si placutelor de inmatriculare ale vehiculelor care prezentau urme evidente de accident si erau inmatriculate in alta tara.

      Va reamintim ca numerele temporare de inmatriculare eliberate in România sunt valabile doar pe teritoriul tarii noastre, iar valabilitatea acestora este de maxim trei luni. Pentru a evita orice fel de problema cu autoritatile, va recomandam sa verificati actele vehiculului pe care il veti conduce inainte sa porniti la drum. Daca circulati cu un autoturism cu numere de inmatriculare care nu mai sunt valabile riscati o amenda penala, confiscarea certificatului de inmatriculare si a placutelor de inmatriculare si chiar ridicarea permisului de conducere pentru o perioada de timp determinata de gravitatea infractiunii. Utilizarea numerelor de inmatriculare false reprezinta o infractiune si poate fi pedepsita cu inchisoare intre unu si cinci ani, in functie de gravitatea situatiei in care se afla conducatorul auto responsabil pentru aceasta fapta deosebit de grava.

Sursa : Sebastian Toma, Automarket.ro via evz.ro

Facebook
Twitter
RSS