Imprimare

Amenzi de la 1 noiembrie pentru cine nu are anvelope de iarna

19 Octombrie 2010.

     Ori va luati anvelope de iarna, de la 1 noiembrie, ori platiti amenzi usturatoare. Ministerul transporturilor le-a pus gand rau celor care pornesc la drum pe zapada, derapeaza si blocheaza soselele. Vor fi pusi sa plateasca taxe usturatoare pentru tractarea de urgenta si penalitati pentru timpul in care i-au blocat si pe altii. Deocamdata, proiectul se refera doar la transportatorii de marfa si de persoane, dar ar putea fi extins si la autoturismele personale.

     Anul acesta drumarii cred ca au gasit solutia pentru a scapa de coloanele de masini inzapezite. Spun ca de vina pentru majoritatea blocajelor sunt camioanele grele echipate necorespunzator cu anvelope de iarna.
 
     “Transportatorii de marfa si de persoane vor fi obligati sa aiba anvelope de iarna. In caz contrar vor plati tractarea si amenda in cazul in care vor ramane inzapeziti”, spune Andrei Cristian - director siguranta rutiera CNADNR.
 
     Proiectul este pe masa ministrului transportului Anca Boagiu si ar urma sa intre in vigoare de la 1 noiembrie. Se aplica deocamdata pentru transportatorii de marfa si de persoane, insa responsabilii cauta o varianta care sa ii oblige si pe soferii de turisme. Operatorii privati au sarit ca arsi. Echiparea completa a unui camion mare cu anvelope de iarna se apropie de 30 de mii de lei.
 
     De ce sunt atat de importante anvelopele de iarna? Pentru ca pur si simplu cele de vara nu fac fata in sezonul rece. Diferentele nu sunt doar cele legate de aderenta, ci mai ales de consistenta materialului. Cauciucul din anvelopele de vara spre exemplu se contracta puternic la frig, pe cand cel special pentru sezonul rece ramane suficient de moale pentru a nu derapa mai ales pe carosabilul rece.
 
     Desi temperaturile au scazut deja spre 10 grade si chiar mai jos, putini soferi au facut trecerea la anvelopele de iarna. O numaratoare cu ochiul liber ne arata ca mai putin de un sfert s-au pregatit pentru zapada. Restul vor da vina pe drumari cat de curand.

Sursa : www.incont.ro

untrr magazin online piese auto si accesorii auto tuning autolux magazinul de piese auto motorvip
Facebook
Twitter
RSS