Imprimare

De la Radiohead la Vivaldi – Cum a folosit Ford un playlist eclectic pentru a perfectiona sistemul audio al noului B-MAX

07 Februarie 2012.

ford-b-max-audio

     Fiecare autoturism – ca si fiecare incapere sau sala – poseda calitati acustice unice. Dimensiunea si forma habitaclului, materialele din care sunt alcatuite scaunele sau bordul, raportul dintre sticla si otel – toate acestea afecteaza calitatea sunetului din interiorul unui autoturism nou.

    Atunci cand inginerii Ford si-au propus sa regleze un sistem audio perfect pentru acustica noului model B-MAX, acestia au descoperit ca aveau nevoie de un instrument special – playlist-ul perfect.   

     Radiohead, Black-Eyed Peas, the Eagles si legenda muzicii jazz John Coltrane si-au dat mana cu compozitori clasici precum Vivaldi sau Carl Orff in playlist-ul modelului B-MAX, in timp ce inginerii utilizau momente-cheie din piesele si compozitiile acestora pentru a regla fin sistemul audio al modelului B-MAX.

     Inceputul arhicunoscut al piesei devenita imn a celor de la Eagles, Hotel California, are sunetul „uscat” ideal pentru testarea frecventelor joase, a ambiantei si a tonalitatii, conform spuselor inginerului de sunet din cadrul Ford Europa, Matthias Terstegge. si el ar trebui sa stie cel mai bine. A ascultat piesa respectiva de mii de ori, in timpul dezvoltarii modelului B-MAX si a altor autoturisme Ford.

     A ascultat, de asemenea, frecventele joase scurte, dar puternice ale piesei celor de la Black-Eyed Peas, Just Can't Get Enough, pentru a testa difuzoarele pentru frecvente joase de pe modelul B-MAX; regland filtrele de joasa frecventa in amplificator pentru a mentine sunetul de bas puternic si profund fara reverberatii si vibratii ale usilor.

     Sunetele de bas sunt distribuite uniform, insa distribuirea frecventelor inalte depinde de pozitia ocupata in autoturism; prin urmare, inginerii au reglat difuzoarele pentru frecvente inalte cu ajutorul concertelor Patru Anotimpuri compuse de Vivaldi si a pieselor lui John Coltrane pentru a asigura un bun echilibru fata/ spate. Viorile energice din Cele patru anotimpuri au reprezentat o adevarata provocare pentru difuzoarele pentru frecvente inalte ale modelului B-MAX. in cazul in care nu sunt reglate corect, sunetul ar putea fi mai degraba asurzitor decat placut.

     “Crearea unui sistem audio de inalta performanta implica mult mai mult decat simpla alegere a unui amplificator si a unor difuzoare de calitate,” declara Terstegge, un chitarist a carui pasiune pentru muzica si experienta in domeniul ingineriei electrice l-au condus spre asumarea actualei sale functii. Acesta a alcatuit playlist-ul modelului B-MAX pe baza recomandarilor altor specialisti, utilizand piese din propria colectie sau cantece auzite la radio, ale caror nume si le nota pentru a le folosi ulterior. 

     “Fiecare habitaclu are o acustica total diferita, iar un reglaj fin poate afecta in mod semnificativ ceea ce aude soferul,” declara acesta. “Urechea umana poate detecta diferentele subtile dintre sunete si nimic nu poate intrece simpla ascultare a sistemului pentru reglajul final. Piesele pe care le-am folosit ne-au ajutat cu adevarat sa identificam elementele care aveau nevoie de reglaj. insa dupa ce le-am ascultat de mii de ori, nu cred ca mai vreau sa le aud vreodata.”

      Noul model Ford B-MAX va fi disponibil cu un sistem audio unic de calitate premium marca Sony. Acesta include opt difuzoare de inalta performanta si un amplificator Sony de 4 x 25 wati. soferii pot selecta muzica din unitatea radio/CD incorporata, care include un sistem Digital Audio Broadcast, sau de pe playerele lor muzicale portabile, conectate via USB sau Bluetooth.

untrr magazin online piese auto si accesorii auto tuning autolux magazinul de piese auto motorvip
Facebook
Twitter
RSS