Imprimare

Guvernul se suceste iar in privinta taxei auto

06 Iulie 2011.

taxe

     Ministrul Mediului a anuntat, ieri, ca in comitetul interministerial a aparut o noua idee, aceea a introducerii unei taxe generale de poluare pentru toate autoturismele.

{plusone}

     Guvernul va lua o decizie privind recent anuntata varianta a taxei auto in urmatoarele doua saptamini, insa in comitetul interministerial a aparut o noua idee, aceea a introducerii unei taxe generale de poluare pentru toate autoturismele, a anuntat, ieri, ministrul Mediului, Laszlo Borbely. "Eu ramin la ideea de a introduce o taxa de poluare cu ocazia inmatricularii masinii in Romania, dar, in comitetul interministerial, am discutat si despre o alta varianta: aceea a introducerii, pe viitor, a unei taxe generale de poluare, o taxa anuala care sa inlocuiasca taxa de prima inmatriculare“, a spus ministrul Mediului.

     Borbely a refuzat sa dea detalii suplimentare despre propunere, evitind sa spuna cui a apartinut ea si de cind ar urma sa inlocuiasca actuala taxa de poluare platita la inmatriculare. Proiectul de lege privind noua taxa auto prevedea, in forma redactata in 17 iunie, ca taxa sa fie redusa cu circa 30% de la 1 iulie 2011, data de la care sa inceapa si procedurile de restituire a unei diferente de bani catre proprietarii de masini deja inmatriculate in tara. Documentul a fost insa refacut prin eliminarea datei de 1 iulie 2011, fara sa fie avansat un alt termen, astfel ca momentul la care ar urma sa fie introdusa taxa auto redusa cu 30% si sa inceapa restituirea banilor a devenit incert.

     In forma initiala, proiectul de lege stabilea restituirea unei diferente de bani pentru proprietarii de masini care au achitat taxa pe poluare in perioada 1 iulie 2008 - 30 iunie 2011. in forma modificata, documentul prevede restituiri de bani pentru taxa platita in intervalul 1 iulie 2008 si "data intrarii in vigoare a legii“. Pentru a intra in vigoare, proietul de lege privind noua taxa auto si restituirea banilor trebuie aprobat atit de Guvern, cit si de Parlament.

     Vacanta parlamentara incepe in luna iulie si va dura pina in septembrie, astfel ca dezbaterile din legislativ asupra proiectului pot incepe cel mai devreme in toamna acestui an. Mai mult, procedura de restituire a banilor va fi stabilita prin norme metodologice, aprobate in termen de 30 zile de la data publicarii legii in Monitorul Oficial.

     Modificarile la taxa auto prevad plata taxei la prima vinzare a masinilor inmatriculate in tara inainte de anul 2007, dar si reducerea cuantumului taxei de circa 30% si restituirea unei diferente din bani. Sistemul actual al taxei auto va fi modificat dupa ce Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene (CJUE) a aratat, intr-un punct de vedere exprimat la cererea unei instante romanesti, ca taxa de prima inmatriculare incalca legislatia Uniunii Europene intrucit produce un dezavantaj la vinzarea masinilor second-hand din alte state pe teritoriul Romaniei.

     Punctul de vedere a fost transmis pentru un proces in care un roman care si-a cumparat, in iulie 2008, o masina second-hand din Germania si a platit taxa de poluare pentru inmatricularea in Romania a reclamat faptul ca taxa este aplicata numai vehiculelor second-hand importate din alte state, nu si celorlalte masini second-hand deja inregistrate in tara si revindute.

Sursa : www.ziaruldeiasi.ro

untrr magazin online piese auto si accesorii auto tuning autolux magazinul de piese auto motorvip
Facebook
Twitter
RSS