Imprimare

Harta preturilor la benzina in UE exprimate in "plinuri" cumparate din salariul minim garantat.

27 Februarie 2012.

benzina

     In ciuda faptului ca pretul benzinei, la pompa, in Romania este cel mai scazut din intreaga Uniune Europeana (UE), lunar, un angajat roman poate sa isi alimenteze masina, din salariul minim garantat de catre stat, cu doar aproape trei plinuri de benzina, fapt care ne plaseaza pe penultimul loc in randul statelor membre ale UE.

     Pretul mediu al benzinei in Romania este de circa 1,25 euro pe litru, conform celor mai recente date facute publice de catre Comisia Europeana (CE). Printre statele in care pretul benzinei este unul mai scazut fata de media UE se numara si Bulgaria si Cipru, unde ea se vinde cu 1,27 euro, respectiv cu 1,28 euro pe litru.

     La polul opus, cel mai ridicat pret al benzinei se inregistreaza in Italia, unde un litru costa, in medie, 1,75 de euro. Italia este urmata in top de state precum Grecia si Olanda, unde litrul de benzina costa 1,74 de euro, respectiv 1,73 de euro pe litru.

     In ciuda faptului ca litrul de benzina costa doar 1,25 euro in Romania, atunci cand vine vorba despre cat de multe "plinuri de benzina" poate face un roman din banii de salariu, Romania se claseaza pe penultimul loc al topului, depasind doar Bulgaria. Dintr-un salariu minim garantat de catre stat, de 162 de euro, un roman poate cumpara putin peste trei plinuri de benzina intr-o luna, daca luam in considerare un "plin" de 40 de litri de benzina.

harta-preturi-benzina

     Nota: Pe harta apar doar 20 dintre cele 27 de state membre ale UE, pentru ca acestea sa poata fi corelate cu cele mai recente date Eurostat, Biroul de Statistica al UE, cu privire la salariul minim garantat primit lunar de catre angajatii din Europa.

     Lituanienii se afla pe penultimul loc al acestui clasament, cu doar patru plinuri de benzina ce pot fi cumparate lunar dintr-un salariu minim net garantat, ei fiind urmati de catre estonieni, de catre letoni, de catre cehi si de catre vecinii unguri, care nu pot cumpara nici ei mai mult de cinci litri de benzina din salariul lor minim garantat lunar care variaza intre 232 si 327 de euro.

     La polul opus, cei care locuiesc in Luxemburg pot alimenta lunar o masina cu cele mai multe plinuri de benzina, mai exact pot face 33 de plinuri, avand in vedere faptul ca salariul lor minim garantat lunar este de 1.801 euro. Ei sunt urmati in top de catre irlandezi, care isi pot alimenta masinile cu 25 de plinuri de benzina in fiecare luna si de catre belgieni si francezi, care pot face, la randul lor, circa 22 de plinuri de benzina lunar.   in cazul Greciei, care a primit recent acordul ministrilor de finante ai zonei euro pentru cel de-al doilea plan de salvare de la faliment, angajatii, care castiga lunar un salariu minim garantat de 877 de euro, pot face 13 plinuri de benzina a cate 40 de litri fiecare. in schimbul salvarii statului elen de la faliment, oficialii de la Atena s-au angajat sa reduca insa salariul minim garantat la 750 de euro pe luna.

     De la inceputul anului 2012 si pana in prezent, pretul benzinei a crescut in Romania cu 4,2%, la fel ca cel al motorinei, la nivelul UE majorarea medie fiind de 4,7% la sortimentul de benzina Euro 95 si de 4% la Euro Diesel 95 potrivit datelor remise gandul de catre Andreea Paul, consilier de stat al premierului.   Cea mai recenta scumpire a avut loc vineri, cand Rompetrol a scumpit benzina cu 16 bani pe litru si motorina cu 12 bani pe litru. Joi, benzina s-a scumpit cu 12 bani pe litru si motorina s-a scumpit cu 9 bani pe litru si in cazul statiilor de alimentare ale grupului Petrom, dupa ce cu doar o zi in urma, reprezentantii companiei anuntasera ca au inregistrat in 2011, un profit de 877 de milioane de euro, cel mai mare castig obtinut pana acum de o companie din Romania.   La nivelul UE, in 2012, pretul mediu de vanzare a benzinei a inregistrat o scadere de 2,2%, in timp ce in cazul motorinei el a ramas neschimbat.

     De la inceputul anului 2009 si pana la data de 24 februarie 2012, in Romania, pretul benzinei la pompa a crescut de la 0,66 euro pe litru la 1,28 euro pe litru, mai exact cu 93%, mult peste majorarea medie la nivelul UE, de 60%. in cazul motorinei, in aceeasi perioada, pretul mediu a fost majorat cu 68%, ajungand de la 0,79 euro pe litru la 1,32 euro pe litru. La nivelul UE majorarea medie a fost de 55%.

Sursa : www.gandul.info

untrr magazin online piese auto si accesorii auto tuning autolux magazinul de piese auto motorvip
Facebook
Twitter
RSS