Imprimare

Politia rutiera pregateste examenul auto cu trei probe practice

05 August 2010.

     Pe viitorii candidati la soferie ii asteapta o megasurpriza: examenul de proba practica in trei etape, respectiv zile. Astfel, pentru a obtine permisul de conducere, doritorii vor fi obligati sa isi dovedeasca aptitudinile in localitate, in afara localitatii si pe timp de noapte. "Aceasta este intentia noastra pe termen scurt. Sunt multi soferi care se descurca in orase, dar nu si la drum lung, iar multi au probleme la condusul pe timp de noapte. Pacat ca nu prea avem autostrazi, ca sa putem organiza pentru toti candidatii probe adevarate de conducere in afara localitatii. Ati vazut ca sunt destui cei care nu stiu sa conduca pe autostrazi. Nu stiu cum se intra si se iese de pe autostrada, unii folosesc doar banda a doua, pe altii ii vezi circulând pe banda de urgenta, desi n-au probleme, si multi nu se pricep sa efectueze o depasire, sa treaca de pe o banda pe cealalta si sa respecte distanta de siguranta fata de vehiculul din fata lor. Din pacate, mai avem de asteptat pâna sa ii trecem pe toti candidatii prin proba autostrazii. Sau poate vom organiza examenele acestea in anumite localitati, acolo unde exista acces la autostrada", spune Gino Bojman, ofiter specialist al Directiei Regim Permise de Conducere si inmatriculare a Vehiculelor (D.R.P.C.I.V.).

     In prezent, examenul pentru obtinerea permisului de conducere auto se desfasoara in doua faze: prima este proba teoretica, a doua proba practica. Cele doua trebuie sustinute, obligatoriu, in zile diferite. Asadar, in viitorul apropiat, examenul auto va dura 4 zile, fiind necesar un mic concediu pentru sustinerea acestuia. Desi Bojman sustine ca el si colegii sai se consulta, permanent, cu instructorii si conducatorii auto, adaptând legislatia observatiilor critice intemeiate, reprezentantul instructorilor il contrazice: "Nu suntem de acord cu aceste propuneri absurde. Nu stiu cum se face ca ai nostri legiuitori fac lucrurile astea tot anapoda. Nu ne iau in considerare observatiile pertinente, practice. si degeaba spun ca e ca in restul UE, ca nu e asa. Uite, de pilda, in afara, candidatii sustin, mai intâi, proba teoretica si abia apoi se prezinta la instructor, pentru pregatirea in vederea probei practice. in felul asta, instructorul isi poate inscrie elevul la examinare atunci când vede ca acesta a atins vârful de forma. La noi, elevul atinge vârful de forma, trebuie sa dea proba teoretica, are ghinion de ii pica 5 intrebari stupide, care tin de mecanica masinii. si atunci, trebuie sa o ia de la capat...", sustine Petre Bordeianu, presedintele Asociatiei scolilor de soferi si instructorilor auto

     Proiectul de ordin privind examenul pentru permisul de conducere auto, tocmai publicat pe site-ul Ministerului Administratiei si Internelor, nu introduce modificari fata de legislatia existenta. Dar, atât ordinul in vigoare referitor la procedura de examinare, cât si proiectul de actualizare prevad posibilitatea desfasurarii examenului dupa lasatul serii, adica inclusiv in timpul noptii. Prevederea este utila, intrucât durata minima a examinarii la proba practica este acum de 25 de minute/candidat.

     Persoanele cu tulburari grave ale ritmului cardiac, cu episoade repetate de hipoglicemie acuta, cu afectiuni neurologice grave, crizele de epilepsie sau alte tulburari subite ale starii de constienta, alcoolicii si consumatorii de droguri nu vor mai putea obtine permise auto, informeaza Mediafax. Cei aflati intr-una din conditiile precizate si care detin, in prezent, permise de conducere, nu le vor putea reinnoi, propune Ministerul Sanatatii (MS).

     Candidatii care vor sa devina soferi profesionisti, adica sa obtina un permis de conducere grupa 2 (vehicule din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 si D1E), sunt obligati sa efectueze examenele medicale inainte de eliberarea permisului de conducere si ori de câte ori solicita reinnoirea acestuia.

     Permisele de conducere nu vor fi eliberate sau reinnoite pentru candidatii sau soferii care prezinta afectiuni sau anormalitati ale aparatului locomotor ce fac periculoasa conducerea unui autovehicul. in schimb, vor putea obtine permisul auto soferii amatori cu insuficienta renala grava sau care au suferit un transplant de organe, ori care au un implant artificial care nu afecteaza capacitatea lor de a conduce. in cazul persoanelor cu epilepsie, trebuie sa treaca o perioada de 10 ani fara crize si fara administrarea unui tratament medicamentos antiepileptic pentru a obtine un permis auto categoria 1.

Sursa : Robert Veress, Gandul.info

 

 

untrr magazin online piese auto si accesorii auto tuning autolux magazinul de piese auto motorvip
Facebook
Twitter
RSS