Imprimare

Mopedele, conduse doar cu permis incepand cu 19 ianuarie 2013

14 Noiembrie 2012.

moped

 

     Mopedele vor putea fi conduse, incepand cu data de 19 ianuarie 2013, numai cu permis de conducere, dupa ce, luni, in Monitorul Oficial a fost publicata legea prin care se modifica Ordonanta de Urgenta ce reglementeaza circulatia pe drumurile publice.

     Potrivit legii, incepand cu 19 ianuarie, persoanele care nu detin permise de conducere din nicio categorie, trebuie sa sustina un examen teoretic si unul practic, pentru obtinerea permiselor din categoria "AM" "A1" si "B1" pentru mopede, scutere, ATV-uri si alte autovehicule dotate motoare de capacitate mica a caror viteza nu depaseste 45 de kilometri pe ora iar capacitatea cilindrica sa nu mai mare de 50 de centimetri cubi. In acelasi timp, aceste autovehicule vor putea fi conduse, in continuare, de persoanele care detin deja permise de conducere.

     Examenul pentru obtinerea permiselor de categorie "AM", "A1" si "B1" poate fi sustinut, conform legii, incepind cu implinirea varstei de 16 ani si implica sustinerea unei probe teoretice si a unei probe practice.

      Proba practica in acest caz consta intr-un test de indemanare sustinut in poligon.

      Potrivit sefului Directiei Rutiere, comisarul sef Lucian Dinita, in Romania sunt inregistrate aproximativ 200.000 de mopede.

      Comisarul sef Lucian Dinita a mentionat, in carul unei conferinte de presa pe care a sustinut-o la data de 12 septembrie, ca introducerea permiselor de conducere pentru mopede "este o directiva a Uniunii Europene care dateaza inca din 2006, iar data de 19 ianuarie 2013 nu poate fi amanata". Incepand cu aceasta zi, oricine va fi prins pe scuter fara permis, va suporta rigorile legii, preciza comisarul sef.

      In prezent, mopedele si triciclurile cu motor pot fi conduse doar pe baza atestatelor eliberate de scolile de soferi.

      In luna aprilie, Guvernul Boc a decis introducerea, incepand din 2013, a permisului de conducere obligatoriu pentru mopede si alte vehicule ai caror proprietari sunt scutiti in prezent de aceasta obligatie, proiectul de lege fiind transmis Parlamentului spre adoptare.

Sursa : www.ziare.com

untrr magazin online piese auto si accesorii auto tuning autolux magazinul de piese auto motorvip
Facebook
Twitter
RSS