Imprimare

Schimbare majora in legislatia rutiera privind scaunele auto pentru copii

16 Ianuarie 2015.

 

     Soferii care nu transporta copiii cu centura de siguranta sau in scaune speciale de fixare, risca amenzi usturatoare de la sfarsitul lunii septembrie conform unei ordonante de urgenta a guvernului care prevede transportarea in conditii de maxima siguranta a copiilor pe drumurile publice.

     Soferii care nu transporta copiii cu centura de siguranta sau in dispozitivele de fixare in scaunele speciale omologate, risca sa primeasca de la sfarsitul lunii septembrie, patru, pana la cinci puncte de amenda, insemnand, amenzi de pana la 450 lei, conform unei ordonante recent publicate in Monitorul Oficial. Una dintre principalele completari aduse vechii legislati este aplicarea de noi sanctiuni tuturor soferilor care nu transporta copiii in conditii de maxima siguranta.

     Acelasi tip de sanctiune se va aplica si soferilor care transporta copii cu varsta de pana la 3 ani in autovehicule care nu dispun de echipamente de siguranta. Exceptie fac totusi autovehiculele destinate transportului public de persoane. Totodata, fac exceptie de la regula autovehiculele care nu sunt prevazute cu centuri de siguranta. In acest caz, daca copilul are 3 ani, inaltimea de pana la 150 cm, acesta poate ocupa orice loc, mai putin cel din fata. Noua legislatie interzice de asemenea copiilor cu varsa cuprinsa intre 3-12 ani sa ocupe locul pe scaunul din fata. Testele efectuate recent in materie de securitate, arata ca fixarea scaunului pentru copii trebuie obligatoriu amplasat pe bancheta din spate situat la mijlocul autoturismului pentru maxima siguranta.

bekid

Scaune auto copii – Bekid

     Nici pasagerii nu scapa de centura de siguranta, astfel ca, daca din fabrica, autovehiculul dumneavoastra este prevazut cu centuri de siguranta, aveti obligatia ca sofer sa instiintati pasagerii cu privire la noua reglementare rutiera care obliga toti pasagerii sa poarte centuri de siguranta da masina este prevazuta. Aceste reglementari ale legislatiei rutiere vin datorita statisticilor alarmante efectuate recent care aratat ca anul trecut peste 50 de copii au murit in accidentele rutiere, fie din cauza parintilor care i-au pozitionat pe scaunul din fata fie din cauza ca acestia nu au avut centura de siguranta pe scaunele din spate.

     Inaintea acestor reglementari, legislatia obliga soferul sa transporte copilul cu  varsta pana in 3 ani intr-un scaun special, iar cei cu varsta de pana la 12 ani sa poarte centura de siguranta. Insa pentru nerespectarea acestor reguli, nu exista niciun fel de sanctiune.

Facebook
Twitter
RSS