Ghid pentru achizitionarea unui autoturism

Imprimare

Cum cumparam o masina ?

11 Noiembrie 2012.

     Incep articolul prin a va spune ca nu va cunosc. Deloc. Dar stiu ca va doriti o masina. Si in cazul in care nu sunteti cine stie ce cunoscatori in domeniu, sper ca acest ghid sa va fie de folos.

     In primul rand trebuie sa va decideti daca va doriti o masina noua sau una rulata. Alegerea in acest sens este in principal bazata pe bugetul in care doriti sa va incadrati. Ar mai fi convingerile dvs. in ceea ce priveste rentabilitatea, puterea marcii etc.

     Daca doriti sa achizitionati o masina, noua sau second-hand, trebuie sa aveti in vedere urmatorii factori:

  1. Nevoile dvs.
  2. Bugetul alocat.Programul REMAT. Ofertele si discounturile dealerilor auto
  3. Fiabilitate si costul de proprietate

a) Nevoile si preferintele dvs

  • Marca masinii: Alegerea este bazata in general pe “ceea ce scrie pe ambalaj”, contand aici notorietatea brandului. Unii prefera marci europene, altii japoneze sau chiar americane, foarte importanta fiind si potrivirea marcii cu personalitatea posesorului;
  • Avantajele pe care le ofera un anumit brand. Garantie, postgarantie, revizii cat mai ieftine, toate trebuie sa conteze in alegerea dvs finala;
  • Modelul ales trebuie sa fie in concordanta cu nevoile dvs. pentru anumite dotari ale automobilului. Spatiu, portbagaj, ABS sau climatizare, toate se regasesc aici si e bine sa nu faceti pentru inceput rabat de la ele;
  • Siguranta reprezinta alt factor esential. Numarul de airbag-uri, modul in care este proiectata caroseria pentru absorbtia socurilor, masuri pentru protectia pietonilor in caz de accidentare, modul de proiectare al tetierelor,  toate formeaza ansamblul menit sa va permita o calatorie lipsita de griji. Testele Euro-NCAP releva aceste aspecte cu o deosebita fidelitate, nu strica sa aruncati un ochi. Atentie, unele teste sunt mai vechi deci facute cu o rigurozitate mai redusa; in principiu cu cat este mai nou testul, cu atat este mai stricta
  • Ergonomie: Trebuie sa va simtiti bine in masina pentru ca in fond, petreceti o buna bucata din zi in ea. Prin urmare, faceti o vizita la showroom-ul ales, studiati masina, mergeti intr-un drive test.

b) Un factor esential in achizitionarea unui automobil o reprezinta bugetul. In cazul unei masini noi puteti opta pentru achizitionarea cash sau in rate prin leasing sau credit bancar. Informati-va din timp despre posibilitatea de a primi discounturi de la dealeri, de a beneficia de oferte, eventual de posibilitatea aplicarii dvs pentru un credit sau leasing.

Totodata nu trebuie uitata posibilitatea de a aplica la programul RABLA.

c) Fiabilitate si costul proprietatii

  • Nu doriti sa va cumparati o masina pentru a face vizite lunare la service, nu-i asa ? Revista germana AutoBild ne da o mana de ajutor prin TUV Report, un studiu efectuat pe un esantion de aprox. 7.5mil vehicule testate complet care releva procentul de autoturisme cu defecte majore intoarse in service pentru reparatii.
  • Costul proprietatii (devalorizarea) este dat de capacitatea autoturismului de a-si pastra valoarea in timp. Aici conteaza foarte mult si garantia, cu cat aceasta este mai mare, cu atat autoturismul va valora mai mult in cazul in care va decideti sa il vindeti inainte de expirarea acesteia.

Referinte:

Revista AutoBild Numarul 1 / Ian2010

www.auto-bild.ro

www.autobild.de

www.euroncap.com

www.afm.ro/parc_auto.php

Facebook
Twitter
RSS